Mindfulmeditatie.nl

In ons lichaam zitten zeven (hoofd)chakra’s, dit zijn een soort van knooppunten van energie. De chakra’s zijn dus eigenlijk het energiecentrum van je lichaam. Deze kunnen gebruikt worden als meditatieobject tijdens het mediteren. Dankzij het mediteren kun je de zeven verschillende energie centra van nieuwe energie voorzien.

De zeven chakra’s

Niet elke stroming telt er zeven, zo zijn er volgens het shaktisme niet zeven, maar achter chakra’s. Ook zijn er Tibetaanse boeddhistische stromingen die er maar vijf tellen en zo zijn er ook andere stromingen die er zelfs een stuk meer dan zeven tellen, wel veertien. De meeste stromingen houden de zeven chakra’s aan die we hieronder gaan beschrijven:eerste chakra

 1. Muladhara / de wortelchakra

De wortelchakra ligt op de hoogte van je stuitje en is de basis chakra. Deze legt het verband tussen het lichaam, de aarde en jouw manier van bewegen. De eerste is erg belangrijk voor je gezondheid en bepaalt jouw wil om in het heden te leven. Het bepaalt dus jouw niveau van fysieke energie.

 1. Swadhisthana / heiligbeen chakra / sacraal chakratweede chakra

De tweede ligt ter hoogte van het heiligbeen. Deze is verbonden met de nieren, blaas, bloedsomloop, heiligbeen, bekken, geslachtsklier en geslachtsorganen. Het sacraal chakra wordt ook wel het sexcentrum genoemd en houdt verband met de kwaliteit van jouw seksleven.

 1. Manipura / navelchakra / solar plexus chakraderde chakra

De derde ligt ter hoogte van de navel. Deze is onder andere verbonden met de lever, maag, dunne darm en de buikholte. Het zorgt voor de spijsvertering en heeft invloed op de werking van de maag.

 1. Anahata / hart chakravierde chakra

De vierde ligt ter hoogte van het hart. Deze staat voor vriendelijkheid en liefde. Het hart chakra verbindt de eerste drie chakra’s met de bovenste drie chakra’s. Het regelt de werking van de longen, de ademhaling en het hart. Heb jij een goede bloedsomloop, een ontspannen ademhaling en een gezond hartritme? Dan is jouw vierde chakra goed in balans.

 1. Vishuddha / keel chakravijfde chakra

De vijfde ligt ter hoogte van de keel en is het spraak- en klankcentrm. Deze geeft aan wat er zoal in jouw omgaat en staat voor het kunnen uiten van je eigen persoonlijkheid. Deze verbindt het hartcentrum met het derde oogchakra en is een soort van bemiddelaar tussen het denken en voelen.

 1. Ajna / derde oog chakra / hoofd chakrazesde chakra

De zesde zit tussen je twee ogen, onder je voorhoofd (vandaar de naam derde oog) en staat voor visualisatie en inzicht. Deze zorgt voor het bewustzijn. Deze is erg belangrijk voor je gezondheid omdat het de endocriene klieren beïnvloed zoals de nieren.

 1. Sahasrara / kruin chakrazevende chakra

De zevende zit boven op het hoofd. Deze controleert de andere en staat voor wijsheid, verlichting en spiritualiteit. Het zorgt voor een gevoel van harmonie en vrede.de zeven chakra's

De kleuren van de chakra’s

Elke chakra heeft zijn eigen kleur. Bij het mediteren kun je bijvoorbeeld de chakra’s visualiseren en kun je dus goed gebruik maken van de kleuren om ze te herkennen. De kleuren zijn als volgt:

 1. Rood
 2. Oranje-rood
 3. Geel
 4. Groen
 5. Blauw
 6. Indigo
 7. Violet of wit

Hoe begin ik met chakra meditatie?

Zoals je al weet heeft elke chakra een bepaalde invloed op het functioneren van het lichaam. In de perfecte wereld zijn alle chakra’s in balans en geopend. Dit is natuurlijk in de werkelijkheid niet vaak zo. Dit kan leiden tot het niet goed kunnen doorstromen van energie. Als er een aantal chakra’s over acties zijn ten opzichte van de andere chakra’s bestaat er een geen goede balans. Het mediteren kan dit dus verhelpen en door de energie weer in balans te krijgen.

Bij het mediteren loop je alle chakra’s langs, je begint dus bij de wortelchakra tot en met de kruinchakra. Het langslopen van alle chakra’s moet je een ontspannen gevoel opleveren. Ga gedurende de meditatie elke chakra langs, besteed steeds aandacht aan één tegelijk en merk hoe ze aanvoelen. Accepteer de staat van de chakra en besteed er al je aandacht aan.

Is chakra meditatie wat voor mij?

Chakra meditaties wordt meestal door middel van visualisaties gedaan. Het mediteren op de chakra’s is niet voor iedereen geschikt, het is echter zeker wel de moeite waard om uit te proberen. Dit is natuurlijk per persoon anders, de één zit het niet zo erg zitten terwijl de ander er juist goed mee om kan gaan. Probeer het dus uit en oordeel zelf of het wat voor jou is of niet.

Bekijk hier ook een Chakra meditatie.

Wat is jouw ervaring met chakra meditatie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

2 reacties

 1. Ik heb het geprobeerd. Maar merk dat het niet lukt. Ik dwaal steeds weg en heb dan het gevoel dat het niet werkt. Ik weet ook niet zo goed hoe ik de chakras moet voelen en hoe je de chakras moet visualiseren. Ik hoop dat u tips heeft voor mij. Want ik wil er heel graag mee doorzetten en ik weet dat ik het kan. Maar op dit moment lukt het niet zo goed.

 2. Hallo Rashida, ik ben onlangs begonnen met Chakra meditatie en wat mij erg helpt is visualiseren met kleuren erbij, de chakras als (lotus) bloemen voor me zien en fijne meditatiemuziek op de achtergrond. Daarnaast gebruik ik ook edelstenen in chakrakleuren om de werking van de visualisatie te versterken. Ook kreeg ik de tip om voorafgaand aan de meditatie het woordje ‘ohm’ een paar keer rustig te herhalen. It all works for me, ik hoop dat je er iets aan hebt! Ps. En als je afdwaalt met je gedachten? Jezelf niets kwalijk nemen, de gedachten loslaten, en de draad weer oppakken. Niets forceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *