Mindfulmeditatie.nl

Er zijn verschillende houdingen waarin je kunt mediteren. We zullen in dit bericht de meest populaire meditatie houdingen behandelen en uitleggen. We zullen beginnen met de makkelijkste houding, de zittende houding op een stoel.zittend mediteren op een stoel

Zittende houding (stoel)

Niet iedereen vindt het comfortabel om in een lastige lotushouding of kleermakerszit en vinden het fijn om te beginnen met de zittende houding op een stoel. Simpeler kan het niet. Gebruik voor deze houding een stoel waarbij je ruimte genoeg hebt en niet een stoel waarmee je met je armen tegen een armleuning aan zit (een kruk is ook een goed alternatief). Ga zitten met je voeten op de vloer en een rechte houding. Het kan comfortabel zijn om gebruik te maken van een meditatie kussen.

Knielende houdingknielend mediteren

Op je knieën mediteren met een goed meditatie kussen of bankje onder je is ook een veel gebruikte manier om te mediteren. Hierbij is het ook fijn om gebruik te maken van een yoga of meditatie mat zodat je knieën en voeten minder belast worden.

Lotushouding

Er zijn verschillende soorten lotushoudingen, je hebt namelijk de halve en de volledige lotushouding. Deze oefening is NIET geschikt voor beginners.

  • Halve lotus lhouding

Zit op een meditatiekussen met je knieën gespreid en je zet één voet op je andere bovenbeen. Als deze houding je nog niet lukt is het handiger om meerdere of een dikker kussen onder je neer te leggen. (wissel af met welke voet je op het andere bovenbeen legt)

  • Volledige lotus houding

Dit is een lotushouding waarbij je beide voeten op de andere bovenbeen neerlegt zoals op de foto hieronder te zien is.

halve en volledige lotushouding

Kleermakerszit

De kleermakerszit is een bekende zithouding die ook veel gebruik wordt tijdens het mediteren. Deze houding is wat makkelijker dan de lotushoudingen en is dus zeer geschikt voor beginnende mediteerders. Bij deze houding leg je de voeten niet op je bovenbeen, maar leg je ze gekruist voor je. Deze houding is net als de andere houdingen comfortabeler te maken met behulp van een meditatiekussen.

In een volgend bericht zullen we dieper ingaan op de lotushoudingen en deze uitgebreid uitleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *