Mindfulmeditatie.nl

Meditatie kan gezien worden als een vorm van spirituele / geestelijke oefening. Het is vooral bekend uit het boeddhisme en hindoeïsme en is al duizenden jaren oud. Bij ons, in het westen, wordt het pas sinds de 20e eeuw veel gedaan. Het woord meditatie is afkomstig van meditatio (latijns woord), dat is afgeleid van meditari, dat nadenken of overdenken betekent.

Er bestaan vele vormen van mediteren die allemaal zijn eigen stijl hebben en op weer verdeeld en onderverdeeld zijn. Op onze site zul je vooral informatie tegenkomen over mindfulness, vipassana, chakra, zen en transcendente meditatie.

Meditatie is onder andere…

Het focussen en concentreren van de geest op één ding. Dit kan zijn je eigen ademhaling, body sensations, je gedachten, een woord, een object, zintuigen (voelen, ruiken, proeven en horen) en ga zo maar door. Hierdoor focus je de geest op het moment en wat zich nu afspeelt.

Het laten voorbij gaan van gedachten. Tijdens het mediteren denk je misschien aan verschillende dingen, dingen die gebeurt zijn of die nog moeten gebeuren. Je laat je niet storen door deze gedachtes en gevoelens maar laat ze juist voorbij gaan.

De voordelen van mediteren

De vraag is natuurlijk, waarom zou ik moeten mediteren? Wat heb ik aan meditatie en is het wat voor mij? Nou, het is eigenlijk voor iedereen wel geschikt. Mediteren brengt je namelijk voordelen op lichamelijk, mentaal en spiritueel gebied. Hieronder noemen we een aantal van deze voordelen:

de voordelen van meditatie

Voordelen op lichamelijk niveau

 • Verlaging van de hartslag
 • Verbetering van de ademhaling
 • Verbetering functie van de maag en darm
 • Verbetering van je reactievermogen
 • Verbetering van de doorbloeding
 • Verbetering van je lichaamshouding.
 • Verbetering op het gebied van stabiliteit
 • Minder spierinspanning
 • Minder pijn bij menstruatie
 • Verbetering coördinatie

Voordelen op mentaal niveau

 • Minder angst
 • Minder stress
 • Verbetering concentratievermogen
 • Minder snel depressief voelen
 • Verbetering sociale vaardigheden

Voordelen op spiritueel niveau

 • Verbetering zelfvertrouwen
 • Verhoogt de innerlijke rust
 • Verbetering weerbaarheid
 • Beter met je gedachtes omgaan

Soorten meditatie

Er zijn verschillende soorten van mediteren zoals contemplatie, vipassana, chakra, trancendente, mindfulness, zen en concentratie meditatie. Van deze soorten meditatie zijn ook weer talloze varianten. Concentratie meditatie is mediteren waarbij je, je bijvoorbeeld gaat richten op een object, geluid, je ademhaling of een beeld. Deze manier van mediteren is verdeeld onder de objectvrije en de objectgerichte meditatie.

Meditatie niet gericht op objecten

Het doel van objectvrije meditatie is dat je aandacht geheel ontspannen raakt en terugkeert naar de bron. Deze manier van meditatie is dus niet gericht op een object, of een gevoel hiervan.

Meditatie gericht op objecten

Dit is mediteren waarbij je je aandacht gaat richten op één punt. Hierdoor kun je erg goed leren focussen op een bepaald iets zonder afgeleid te raken van buitenaf of binnenuit. Transcendente meditatie is een voorbeeld van mediteren dat objectgericht is.

Transcendente grondlegger van transcendente meditatie

Transcendente meditatie wordt vaak twee keer per dag in normale zithouding gedaan wordt. Het bestaat vooral uit het herhalen van een mantra, totdat de mantra verdwijnt en je alleen nog maar bewust bent, zonder gedachten. Lees hier meer over transcendente meditatie.

Vipassana

Vipassana meditatie is een vorm van mediteren waarbij je de aandacht niet op één punt focust, maar je leert je geest om alle veranderingen in je lichaam en geest te ontdekken. Zo wordt je bewust van de werkelijkheid. Je bent je wel bewust van alle gevoelens en gedachtes maar laat ze gewoon aan je voorbij gaan. Je leert er naar te kijken alsof ze niet bij jou horen. Lees hier meer over vipassana meditatie.

Chakrachakra meditatie

Bij chakra meditatie wordt er gelet op de zeven hoofd chakra’s van het lichaam. Deze chakra’s zijn knooppunten van energie en verbinden je aura met je lichaam. Het doel van chakra mediteren is de zeven hoofd chakra’s van nieuwe energie te voorzien zodat ze weer in balans gebracht worden. Lees hier meer info over chakra meditatie.

Mindfulness

Mindfulness staat voor het loslaten van gedachten en het accepteren van het heden. Denk niet aan het verleden of aan de toekomst maar denk in het nu, wat er daadwerkelijk gebeurt. Mindfulness is erg goed te leren, wil jij meer over mindfulness weten? Lees dan hier alles over mindfulness of probeer een aantal mindfulness oefeningen uit.

Zenman doet aan zazen meditatie

Zen meditatie is een vorm van concentratie meditatie. Het bestaat vooral uit het zazen, het zittend mediteren. Hiernaast is er ook het lopend mediteren (kinhin), dat zoals het al zegt, lopend gedaan wordt. Lees hier meer over zen meditatie.

Welke meditatie past bij jou?

Zoals je inmiddels weet zijn er vele verschillende vormen van mediteren. Er is daarom ook niet een beste optie die voor iedereen werkt. We raden je daarom aan om je meer in verschillende stylen te verdiepen en vervolgens een keuze te maken. Geef de manier een kans en evalueer hoe je het ervaart na enkele weken. Wil je je verder verdiepen in mediteren? Wij raden de volgende boeken aan. Ook voor meditatie accessoires zoals een kussen of een yoga mat kun je hier terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *