Mindfulmeditatie.nl

Mediteren geeft ontspanning voor ons lichaam en geest. Je haalt de spierspanning uit je lichaam en dit geeft rust van binnen, ook geeft het je nieuwe energie en kracht. Op deze pagina zullen we uitleggen waarom mediteren aan te raden is en vervolgens zullen we je wat tips geven die je kunnen helpen bij het mediteren.

Mediteren is aan te leren, iedereen kan leren. Het beste is om dit persoonlijk aangeleerd te krijgen, door bijvoorbeeld een workshop, training, cursus of online begeleiding te volgen.

Waarom moet ik gaan mediteren?

Depressie, een hoge bloeddruk, angst, hartklachten, slecht kunnen slapen zijn allemaal problemen die vaak komen doordat je teveel gestrest bent. In ons leven zijn we nou eenmaal super druk met van alles en nog wat, dit kan aardig wat stress opleveren. Meditatie is (wetenschappelijk bewezen) een ideale manier om je stresslevel te verlagen en even rustig tot ontspanning te komen. Door het mediteren raak je in diepe ontspanning, zonder dat je zelf inspanning hoeft te leveren. Ook wordt je rechtenhersenhelft gestimuleerd door het mediteren, hierdoor zal er een beter evenwicht ontstaan tussen je linker en rechterhersenhelft. Dit heeft als gevolg dat je meer creativiteit toe zal nemen!

persoon aan het mediteren

Hoe vaak en hoe lang moet ik mediteren?

Dit is voor iedereen verschillend, probeer maar eens wat uit! Als mediteren helemaal nieuw voor je is kun je misschien het beste beginnen met een paar minuten. Dit kun je dan langzaam opbouwen tot bijvoorbeeld 15 minuten. Begin bijvoorbeeld met de hele week elke dag 5 minuten mediteren, bouw dit per week op met 1 minuut totdat je 15 minuten lang kunt mediteren. Ga het niet haasten door direct met 15 minuten te beginnen als je hier nog helemaal niet klaar voor bent, hierdoor is de kans alleen maar groter dat je het naar een korte periode al weer zat bent.

Leren mediteren

Mediteren moet comfortabel zijn, ga dus in een houding zitten die jij lekker vindt en waarbij jij je goed voelt. Dit kan op een aantal manieren:man mediteert op een stoel

  • Zittend (op een stoel)

Ook kun je zitten mediteren, dit wordt bij transcendente meditatie veel gedaan.

  • Op de knieën
    vrouw mediteert op haar knieën

Zit op je knieën met je voeten plat op de grond. Zorg voor een goed postuur met een rechte rug en je borstkas naar voren.

  • Liggend

Ga op een plek liggen die goed aanvoelt, dit kan bijvoorbeeld op de vloliggend mediterener, een kleed of een yoga mat zijn. Bij het liggend mediteren is het fijn om een kussen onder je hoofd te hebben.

  • Kleermakerszit en lotushouding

Op deze manieren wordt erg veel gemediteerd. De lotushouding kan erg moeilijkman in lotus houding zijn voor beginners en als dit niet comfortabel aan voelt kun je beter in een kleermakerszit mediteren. Op deze manier is het ook comfortabel om een meditatie kussen te gebruiken.

 Mediteer op een goed moment

Naast een goede houding aan te leren is het aan te raden om op een moment te mediteren wanneer het jouw uitkomt. Probeer het niet gehaast ergens even snel tussendoor te doen maar doe het op een goed moment. Zoals als je wakker wordt of voordat je gaat slapen. De één vindt het fijn om kort voor het slapen nog even te mediteren, zodat je in alle rust kunt gaan slapen. De ander vindt het fijn om direct te gaan mediteren als je wakker wordt, om de dag goed en in alle rust te beginnen. Vind jouw goede moment en probeer er een routine van te maken!

Andere manieren van mediteren

Na een tijdje mediteren kun je het misschien wel een beetje saai gaan vinden, beperk jezelf daarom niet tot één manier van meditatie en probeer eens wat andere manieren van meditatie uit! Doe je vooral meditatie waarbij je op een object focust? Probeer dan eens een meditatie uit waarbij je op een beeld focust in plaats van een object. Een aantal voorbeelden van verschillende meditatievormen zijn mindfulnesschakrazazen en transcendente meditatie.

Meditatie muziekvrouw mediteert met muziek op

Wat ook belangrijk kan zijn tijdens het mediteren is de muziek of geluiden die je om je heen hoort, of juist niet (stilte). De één kan juist goed mediteren op geluid, de ander wil liever stilte. Kom erachter op wat voor muziek jij het beste kan mediteren. Op het internet kun je veel meditatie muziek vinden, kijk eens wat rond en geniet nog meer van het mediteren!

Nog drie laatste tips voor het leren mediteren

  1. Mediteer op een comfortabele plek

Probeer hier altijd te mediteren. Zo bouw je een soort van routine op waardoor je sneller tot je meditatieve staat kunt komen. Maak bijvoorbeeld een speciale ruimte er voor of doe het standaard in hetzelfde hoekje van de kamer.

  1. Gebruik een comfortabele stoel, mat of meditatie kussenvrouw mvrouw mediteert op meditatie kussenediteert op meditatie kussen

Zorg ervoor dat alles naar wens is, dit kan dus zijn een stoel die comfortabel zit (als je aan zittend mediteren doet). Ook kan dit een fijne mat zijn waar je comfortabel op kan mediteren of een meditatiekussen die je een goed gevoel geeft. Bekijk hier meer informatie over meditatie kussens.

  1. Blijf je concentreren op je ademhaling

Ademhaling blijft altijd belangrijk, blijf hier altijd op concentreren. Zorg dat je op een rustige manier blijft in- en uitademen. Doe je ogen dicht en volg je ademhaling. Voel de adem door je neus naar binnen gaan en voel het er volgens weer uit gaan.

Onthoud goed, iedereen kan leren mediteren! Ga er alleen niet vanuit dat je het zomaar kan, het vereist wel wat discipline en tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *