Mindfulmeditatie.nl

Meditatie is voor iedereen mogelijk, iedereen kan het leren. Jij als beginner dus ook! Echter vereist het wel wat discipline en zonder begeleiding kan het een hele opgave zijn om het vol te houden. Onze eerste tips is dus, volg een training/cursus met begeleiding, dit kan zowel fysiek of online gedaan worden. Ben jij wel van een uitdaging en wil je het voor jezelf proberen dan is dit ook een mogelijkheid.

Mediteren voor beginners: oefeningen

Hieronder worden er een aantal meditatie oefeningen uitgelegd, die perfect geschikt zijn voor de beginnende beoefenaars.

Het tellen van de ademhaling

Als je niet zo goed weet wat je moet doen met meditatie is het tellen van de ademhaling een uitstekende oefening om mee te beginnen. Deze oefening is zeer geschikt om je gedachten even los te laten en tot rust te komen. Deze oefening, die zeer geschikt is voor beginners wordt overigens ook veel gebruikt door gevorderden en yoga-beoefenaars. De oefening gaat als volgt:

Ga op een comfortabele houding zitten, liggen, staan of zelfs lopen. Als je zit, zorg dan voor een stabiele houding met een rechte rug en schouders die niet naar voren zakken. Doe je ogen dicht en focus je vervolgens op je ademhaling. Adem rustig in en adem rustig uit. Probeer je ademhaling niet te forceren maar adem in en uit op een natuurlijke wijze. Voel je ademhaling en volg dit hele proces. Een mooi doel om voor te schieten is 100 ademhalingen.

De bodyscan (geleide meditatie)

Geleide meditatie is ook een handige manier om mee te beginnen. Je hoeft zelf niet veel na te denken en kunt gewoon iemand anders volgen. De body scan is een perfecte oefening voor beginners, op onze pagina geleide meditatie wordt de oefening body scan uitgelegd.

De kaars / vlam meditatie

De kaars of vlam meditatie is een concentratie oefening die ook zeer geschikt is voor beginners, het werkt tegen stress, verbetert je concentratie en zorgt ervoor dat je een rustige geest krijgt. De oefening gaat als volgt:mensen doen kaars mediatie oefening voor beginners

Plaats een kaars voor je, op een plek waar je er duidelijk zicht op heb en ga vervolgens zitten in jouw meditatie houding. Doe je ogen dicht en focus je op je ademhaling. Zoals bij de vorige oefening, het tellen van de ademhaling probeer je je ademhaling niet te forceren. Blijf een paar ademhalingen met je ogen dicht totdat het goed voelt. Open vervolgens je ogen en focus al je aandacht op de kaars (het object). Adem diep in en blijf staren naar de kaars. Krijg je wel andere gedachten, probeer dan rustig terug te keren naar de vlam. Blijf dit een tijdje doen, stel bijvoorbeeld een aantal minuten in dat je dit van plan bent. Daarna doe je de ogen weer dicht en probeer je met je ogen dicht, dus aan de binnenkant van je oogleden de kaars te zien. Visualiseer het object, raak je het kwijt? Probeer het dan weer terug te visualiseren. Doe dit voor een bepaalde tijd en breng daarna langzaam je aandacht weer terug naar jezelf.

Waarom zou ik met mediteren moeten beginnen?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel eens, of vaak last van stress in het dagelijkse leven. We lijden een druk leven met werk, studie, kinderen en dit zorgt voor vermoeidheid, stress, frustratie en spanning.  We zijn de hele dag druk met van alles en nog wat en dit heeft gevolgen voor het lichaam als de geest. Meditatie is een goede manier om deze problemen te verhelpen of te verminderen. Door elke dag een klein aantal minuten van je dag te besteden aan meditatie zal je merken dat het vele voordelen biedt.

Dankzij het mediteren zal je meer inzicht krijgen in je geest. Je krijgt een betere controle over je gedachten en alles wat er om je heen gebeurt. We denken veel aan het verleden en aan de toekomst, dit kan er voor zorgen voor stress en dat je je zorgen gaat maken. Mediteren helpt je te denken in het heden, gedachten uit het verleden en te toekomst probeer je minimaal te houden.

Omdat je beter met je gedachtes om zult gaan, verbeter je jouw concentratievermogen. Je zult je beter op één taak kunnen focussen omdat je helderder nadenkt.

Mediteren biedt vele voordelen gedurende de hele dag, niet alleen tijdens het mediteren zelf. Je zult creatiever worden, helderder kunnen nadenken, je beter kunnen concentreren en geeft je innerlijke rust.

de voordelen van meditatie

Mediteren heeft dus vele positieve effecten, wat is de reden voor jou om te beginnen aan meditatie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Eén reactie

  1. Om van mijn problemen met inslapen af te komen doe ik de laatste weken aan yoga nidra meditatie. Ik vind het erg ontspannend om mijn hele lichaam langs te gaan en tot rust te komen. Af en toe speel ik met verschillende sankalpa’s die het beste passen bij wat ik die dag heb beleefd en moet loslaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *