Mindfulmeditatie.nl

Metta meditatie staat voor vriendelijkheid voor alle wezens. Deze manier van mediteren is erg belangrijk in het boeddhisme. Metta betekent letterlijk liefdevolle vriendelijkheid en komt uit het Pali (de taal die gebruikt wordt in het Theravada boeddhisme)

Metta meditatie is vaak een aanvulling op andere manieren van mediteren, denk maar eens aan vipassana meditatie. In de Visuddhi Magga worden veertig basisvormen mediteren genoemd, metta is er daar één van.

Het doel van metta meditatie

Metta meditatie kan gezien worden als een geneesmiddel of oplossing tegen slechte (hatelijke) bedoelingen en gedachtes. Naar mate je metta meditatie vaker beoefend zul je merken dat de effecten sterker worden. Metta meditatie wordt ook wel eens gebruikt om een diepe meditatieve staat te bereieken. Boeddha zei zelfs dat Metta de belangrijkste reden is voor de wedergeboorte in de hemel.

Hoe werkt mette meditatie?

Een metta meditatie sessie start met het geluk toewensen aan jezelf. Vervolgens volgen de wensen voor familie, vrienden, kennissen, onbekenden en zelfs mensen die je niet zo goed mag of een slechte relatie mee hebt. Tot slot richt je metta tot het gehele heelal en alle wezens die erin leven.

Deze volgorde is met opzet vastgesteld zodat je tijdens het mediteren een momentum opbouwt. Door te beginnen met jezelf, familie en vrienden kan dit helpen slechte gedachten te overwinnen als je goede wensen gaat richten aan de mensen met wie je een slechte relatie hebt.

Metta meditatie, zoals hier boven beschreven hoeft niet altijd zo te verlopen. Eigenlijk kan elke meditatie waarbij je gedachtes van vriendelijkheid cultiveert gezien worden als mettameditatie. Ook kun je het woord metta of vriendelijkheid gebruiken als een manta bij andere vormen van meditaties, waardoor het dus eigenlijk ook een mettameditatie wordt.

Metta, wat betekent het precies?metta meditatie quote

Het woord betekent letterlijk, zoals net al genoemd: liefdevolle vriendelijkheid. Vriendelijkheid die goedgunstig is en geen grenzen heeft. Dit gaat dus over alle wezens, inclusief jezelf en mensen waarmee je juist geen goede relatie hebt. Metta beschermt je eigenlijk tegen negativiteit zoals angst en haat. Metta zorgt er namelijk voor dat je het hart opent naar jezelf, maar ook naar anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *