Mindfulmeditatie.nl

Geleide meditatie is het mediteren op geluiden of teksten die worden uitgesproken door een ander persoon. Het helpt je bij het mediteren om je goed te focussen op de ademhaling en bepaalde onderwerpen die genoemd worden. Voor beginners is geleide meditatie een ideale manier om te wennen aan het mediteren en het leren ervan op de goede manier.

Met een geleide meditatie hoor je bijvoorbeeld een persoon instructies geven, je wordt dus eigenlijk begeleid tijdens het mediteren. Het is een makkelijke manier om goed gefocust te blijven, wat vooral voor beginners goed van pas komt.

Hoe werkt geleide meditatie?

Ga op een comfortabele plek in je favoriete houding zitten of liggen. Dit kan zijn een lotushouding, zittend op een meditatiekussen, liggend, zittend op een stoel of op een meditatiebankje. Zorg voor een rechte en stabiele rug en laat je schouders niet naar voren zakken. Let op je ademhaling, zet een geleide meditatie cd op en volg de instructies.

Waarom geleide meditatie?

Meditatie is moeilijk aan te leren als je het nog nooit hebt geprobeerd. Vooral als je geen begeleiding erbij hebt zul je het misschien als snel saai vinden. Dit zorgt ervoor dat je het misschien al na een paar keer proberen opgeeft omdat je denkt dat het niets voor jou is. De verleiding komt dan al snel voor om te stoppen omdat je toch denkt dat het geen effect heeft op je. Om zomaar een cursus meditatie te volgen vindt je net weer te veel. Hierbij is geleide meditatie dus erg handig. Je zet een cd op met geleide meditaties zoals een body scan en volgt de instructies die je te horen krijgt. Hierdoor hoef je zelf niet veel na te denken maar volg je lekker makkelijk een ander persoon waardoor je goed kennis kan maken met meditatie.

De bodyscan

De bodyscan is een perfecte meditatie oefening die je geleid kunt volgen. Deze oefening wordt erg veel gedaan bij mindfulness. De bodyscan kan zittend of liggend uit worden gevoerd en is voor iedereen, zowel beginners als gevorderde geschikt.vrouw doet body scan meditatie oefening

Met de bodyscan ontwikkel je concentratie, herstel je het contact met je lichaam, verlaag je de spierspanning en creëer je een rustige geest. Deze oefening wordt ook vaak aan het einde van een yogasessie uitgevoerd. De tijdsduur van de bodyscan kan van een paar minuten tot tientallen minuten variëren. Het doel van de bodyscan is te ontspannen, ons te focussen, de sensaties in ons lichaam te voelen en waar te nemen en ons bewustzijn te verbeteren. De bodyscan uitproberen? Bij Centrum voor Mindfulness Den Haag kun je de bodyscan geleide meditatie gratis uitproberen. Op onze pagina mindfulness oefeningen kunt u nog meer oefeningen vinden die u kunt volgen.

Wat is jouw ervaring met geleide meditatie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten! Wij waarderen elke reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *