Mindfulmeditatie.nl

Mindfulness is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook goed voor jongeren. Jongeren die op school zitten hebben ook te maken met druk en stress. Denk maar eens aan de druk van ouders en leraren om heel goed te presteren of de beste te worden in een bepaalde tak van sport. Doordat kinderen en jongeren hiermee oefenen kunnen kunnen zij beter omgaan met de druk, hun gedachte en hun gevoelens.

Oefeningen

Kinderen hebben, net als volwassenen ook druk en stress te verwerken.  Er is veel drukte in en rondom ons.  Om met die drukte te kunnen leven kan het een hulp zijn als een kind ook mindfulness leert. Wat leren zij zoal in de oefeningen?

  • rust en vertrouwen te vinden in zichzelf
  • omgaan met angst, verdriet, boosheid en onzekerheid
  • dat moeilijke dingen bij het leven horen

In verschillende lessen, afhankelijk van de training,  leren kinderen en jongeren verschillende mindfulness oefeningen. Ze oefenen om hun gedachten en gevoelens van binnen te ervaren en hoe ze ermee kunnen omgaan.

Mindfulness oefeningen voor kinderen

De oefeningen voor kinderen verschillen een beetje met die van volwassenen. Je wilt ze natuurlijk geen ‘zware’ oefeningen laten doen, maar ze eerst laten wennen. Wat voor soort oefeningen kun je dus samen met kinderen doen?

Verwoorden hoe ze zich van binnen voelen: ze kunnen vertellen hoe ze zich voelen van binnen, wat hun emoties zijn en hun ervaringen.

Actieve aandacht voor hun handelingen: ze richten zich op hetgeen wat ze doen op dat moment.

Niet oordelen: niet oordelen over de gevoelens en gedrag van anderen. Zaken worden niet bestempeld als goed of slecht.

Observeren wat er gebeurt: bewustzijn van wat er in je of om je heen gebeurt.

De effecten van mindfulness zijn voor kinderen nog groter dan voor volwassenen. Ze hebben niet alleen impact op het nu, maar ook op hun verdere toekomst.  Kinderen krijgen meer inzicht in hun binnenwereld. Er wordt tegenwoordig zoveel van kinderen gevraagd en verwacht. Het is dus belangrijk dat er ook rust is in hun lichaam en geest. Mindfulness neemt kinderen mee in hun bewustzijn en geeft ze meer inzicht in hun gevoelens en gedachten. Kinderen krijgen met mindfulness kennis over hun eigen gedachten, gevoelens en reacties. Daarnaast ontwikkelt je kind een positiever zelfbeeld. Door zich bewust te zijn van hun gevoelens, gedachten, wat ze zien en ruiken, en daar op een goede manier mee om te gaan, ontstaat er een gevoel van ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *