Mindfulmeditatie.nl

Als je denkt aan mindfulness oefeningen denk je misschien meteen aan meditatie en aan yoga. Een andere oefening die onder mindfulness valt is de bodyscan. De naam klinkt misschien heer erg ingewikkeld. De bedoeling van de bodyscan is om gewoon je lichaam te voelen op dat specifiek moment. Het is een manier om je lichaam te laten ontspannen. Door op je lichaam te kunnen concentreren kun je met een beetje meer rust door het leven gaan. Je wordt je bewust van je eigen lichaam  en kunt ook beter omgaan met stress.

Bodyscan

Bij een bodyscan staat ‘waarneming’ centraal. Wat voel je? Als het ware loop je eigenlijk je lichaam na, opzoek naar de stresspunten. Je scant dus je lichaam letterlijk en ook figuurlijk. Zo een bodyscan kun je liggen, maar ook zittend uitvoeren. Het is belangrijk dat je hiervoor de tijd neemt en dit in een rustige omgeving doet.

Oefeningen

Er zijn verschillende bodyscan oefeningen die je kunt uitvoeren. Er zijn bodyscan oefeningen die je kunt doen in combinatie met je ademhaling. Bodyscan over stilte, bodyscan om in slaap te vallen en nog anderen. Er zijn oefeningen die geschikt zijn voor beginnelingen en ook voor gevorderden. 

Probeer liggend elke dag tien minuten je lichaamsdelen te voelen met een mindfulness bodyscan. Ook kun je zonder begeleiding de bodyscan oefenen. Op die manier heb je dus meer aandacht voor je lichaam en voor het voelen. Het oefenen met voelen tijdens de bodyscan helpt ook om tijdens de dag vaker terug te keren in je lichaam. Oefen je de bodyscan liggend dan zul je de signalen die het lichaam stuurt door de dag heen vaker opmerken.

Misschien is de bodyscan wel de belangrijkste mindfulness oefening. Je bent namelijk steeds minder in je hoofd en meer in je lichaam. Als je vaak hiermee oefent zul je merken dat je lichaam heel ontspannen aanvoelt. Door de bodyscan te oefenen zul je steeds meer spanningen uit je lichaam los laten, maar ook steeds beter voelen. Probeer om niet alleen tijdens de bodyscan, maar ook tijdens de dag het lichaam te scannen. Dit kun je ook doen tijdens simpele taken, zoals koken of afwassen. Het is belangrijk om de spieren die zich tijdens de dag aanspannen te ontspannen. Deze spanning kun je met de bodyscan uiteindelijk weg mediteren. Oefening baart kunst, want als je niet oefent leer je ook niet voelen. Met mindfulness kun je dus jezelf echt leren kennen door naar je gevoel te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *