Mindfulmeditatie.nl

Christelijke mediatatie is een vorm van meditatie die is herontdekt en verder vormgegeven. Er zijn verschillende manieren om ‘Christelijk’ te mediteren. Maar wat maakt meditatie nu Christelijk? De realiteit van de levende Christen maakt het mediteren Christelijk. Door in stilte te mediteren kun je een ‘ontmoeting’ hebben met God. Stilte kan veel in beweging zetten. Mediteren is intensief en je moet hel geconcentreerd zijn. Kleine, eenvoudige dingen kunnen je ineens diep ontroeren. Tijdens het mediteren kunnen verschillende emoties omhoogkomen, zoals boosheid, onrust of verdriet. Als je lang stil bent kan dat omslaan naar blijdschap en rust. Je hebt dan meer ruimte in je lichaam, waarin een ontmoeting kan ontstaan tussen Schepper en schepsel. Als God spreekt, doet Hij dat vaak zachtjes, subtiel en zonder stemverheffing. Hoe stiller je dus wordt, hoe meer je van Hem opmerkt. Wie dagelijks tijd vrijmaakt om stil te zijn, ontdekt ook steeds meer van God.

Stilte oefenen

Wil je op deze manier God ontmoeten? Zorg dan dat je niet afgeleid kunt worden, door bijvoorbeeld je smartphone of de televisie. Zoek een plaats waar je in een ontspannen houding stil kunt zijn. Je bent niet alleen aan het mediteren maar ook met je hart en verstand. Besteed dus ook aandacht aan een goede lichaamshouding. Open je voor God door je op Hem te richten. Dit kun je doen wanneer je rustig en geconcentreerd bent. Om echt stil te worden, helpt het je bewust te worden van je ademhaling. Probeer rustig in en uit te ademen en je ademhalingen te tellen.

Christelijke meditatie

Bij christelijke meditatie gaat het erom stil te worden en je gedachten te vullen met woorden die van God komen. Omdat God zich in de Bijbel bekendmaakt, speelt de bijbel hier een belangrijke rol. Nadat je een tijdje stil bent geweest, lees je een bijbelgedeelte en neem je tijd om deze in alle rust, met een biddende houding te overdenken. Het is niet nodig de hele context te lezen. Het is ook niet erg als je vragen over de tekst overhoudt. De bijbeltekst kan je raken en je genoeg geven waar je mee verder kunt. Nadien kun je in gebed gaan. Wie aan de hand van de bijbel mediteert, doet iets anders dan de bijbel bestuderen. Bijbelstudie betekent jouw bijbelkennis vergroten. Bij meditatie gaat het meer om de ervaring op hartsniveau. Wil je hieraan beginnen? Bepaal van tevoren hoeveel tijd je wilt uittrekken om op deze manier te bidden. Neem een beslissing en hou je hieraan. . Leer naar je hart te luisteren en vang de signalen op die het je ingeeft. Wees gericht op de goede signalen en vertrouw daarop. Wanneer je blij of enthousiast wordt, kan dat iets zeggen over de aanwezigheid van God en over het dichter bij God komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *