Mindfulmeditatie.nl

We leven in een dynamische wereld waar alles in beweging is. Soms lijkt het alsof we zelf maar amper stil kunnen staan. Dit kan zowel letterlijk als figuurlijk zo zijn. Wanneer je gewrichtspijn hebt, kan het voorkomen dat je je letterlijk niet meer goed kan bewegen. In dit artikel lees je tips voor meditatie bij gewrichtspijn.

Ongeveer 25% van bevolking last van gewrichtspijn

Gewrichtspijn is een veel voorkomend probleem. Volgens het Nederlands Instituut voor Orthopedie en Fysiotherapie (NIOF) heeft ongeveer 25% van de bevolking last van gewrichtspijn. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals reumatische aandoeningen, artrose, infecties of letsel. Soms is de oorzaak van de pijn onbekend. Gewrichtspijn kan erg vervelend zijn. Het kan je dagelijkse activiteiten belemmeren of zelfs helemaal onmogelijk maken. Wanneer je last hebt van gewrichtspijn, is het belangrijk om rust te nemen en de pijn te laten afnemen. Soms kan je met pijnstillers de pijn verminderen, maar je gewrichten blijven dan wel ontstoken. Het kan ook zo zijn dat je knie zo versleten is, dat er een nieuwste techniek knieprothese moet worden geplaatst. Laat dus altijd een orthopeed meekijken als je klachten bijvoorbeeld verergeren.

Meditatie kan helpen

Meditatie kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn. Het is een oefening waarbij je je aandacht richt op je ademhaling en je lichaam ontspant. Op deze manier kun je de pijn verminderen en je gewrichten rust geven. Het is belangrijk om regelmatig te mediteren, zodat je gewrichten de kans krijgen om te herstellen. Ook als je een operatie knie achter de rug hebt kan mediteren helpen. Kijk altijd goed wat je zelf aankunt en raadpleeg een arts als je twijfels hebt.

Hieronder vind je enkele tips voor het mediteren bij gewrichtspijn:

– Ga rustig zitten of liggen in een comfortabele positie

– Sluit je ogen en focus je op je ademhaling

– Adem diep in en laat de lucht langzaam ontsnappen door je neus

– Richt je aandacht op je lichaam en voel hoe je spieren ontspannen

– Wanneer je je gedachten laat afdwalen, focus je weer op je ademhaling en probeer het los te laten

– Wanneer je klaar bent met mediteren, doe je rustig je ogen open en sta je langzaam op.

Blijf in beweging

Als je last hebt van gewrichtspijn, is het belangrijk om je gewrichten niet helemaal stil te laten staan. Blijf in beweging, maar doe rustig aan. Het is niet verstandig om met gewrichtspijn hard te gaan sporten of een intensieve work-out te doen. Dit kan de pijn verergeren. Doe in plaats daarvan rustige oefeningen zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Of kies voor een rustige yoga les. Op deze manier blijven je spieren en gewrichten in beweging, zonder dat je ze overbelast.

Bescherm je gewrichten

Om je gewrichten goed te beschermen, is het belangrijk om ze niet overbelast te maken. Doe dus niet te veel in één keer. Wanneer je gaat sporten of tuinieren, doe het dan in etappes. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussendoor. Ook kan het helpen om je gewrichten warm te houden. Doe bijvoorbeeld een sjaal of een muts om als het koud is buiten. Als je last hebt van gewrichtspijn, is het belangrijk om je gewrichten te beschermen en ze niet overbelasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *