Mindfulmeditatie.nl

Meditatie is dat eigenlijk voor iedereen hetzelfde? Wordt iedereen er gelukkig en zen van? Het korte antwoord is nee dus. Lees dan hier in dit artikel over hoe dit nu precies zit en over welke mogelijkheden er zoals zijn.

De basis van mediteren

Een bekend auteur Eckhart Tolle schreef de spirituele boeken ‘De kracht van het Nu’ en ‘De nieuwe aarde’. Beide boeken laten zien waar het in de kern ook over gaat bij mediteren. De kern van mediteren draait namelijk niet zozeer om of je staat, zit of ligt of je er muziek bij hoort of niet of je je ogen open hebt of niet.

In de kern gaat meditatie over slecht één ding: de aandacht voor het NU. Het moment. Niet over gisteren of de mogelijke toekomst. Het gaat over nu. Ja, er zijn meditaties die je meenemen naar iets van het verleden of een toekomst. Alleen je zijn, die is in het nu. Gedachten mogen er zijn, wegdrukken werkt averechts. Alleen gedachten blijven wat ze zijn, gedachten. Je hoeft er niets mee, neem ze waar en ze zullen wegdrijven. Als je dat meeneemt dan is het ook helder wat echt mediteren is.

Verschillende ervaringen met mediteren?

Mediteren is voor iedereen anders. Sommige mensen vinden het niks of krijgen zelfs klachten. Te veel denken, en juist een overvol hoofd. Alleen dat kan ten eerste te maken hebben met de manier van mediteren en de benadering van meditatie. Veel mensen vinden meditatie erg prettig en het helpt juist beter om in het moment te leven. Met aandacht voor dat wat er is. Het geeft rust en helpt bij het bij jezelf blijven.

lees meer over de soorten meditaties

Oorzaak verschillende ervaringen met mediteren

Dat mensen meditatie zo verschillend beleven komt niet omdat ze allemaal verschillend mediteren. Het gaat er eerder om dat iemand te druk is met een bepaald resultaat. Terwijl meditatie niet iets is om te doen of om een bepaald resultaat te moeten bereiken. Het is een vorm van zijn. Ook kan het zijn dat je een hele lange meditatie doet op het moment dat je eigenlijk iets moet doen. Dan heb je onrust om dat je niet iets doen dat je eigenlijk zou moeten doen. Meditatie dan als een methode gebruiken om rustig te worden, terwijl je in feite dingen aan het uitstellen bent, is niet fijn.

Soorten meditaties

Veelal wordt er bij meditatie gedacht aan iemand in kleermakerszit op die met de handen tegen elkaar aan in stilte zit. Er zijn echter verschillende soorten meditaties, waarbij er geen goed of fout bestaat. Zo zijn er bijvoorbeeld meditaties gericht op manifesteren en shanti meditaties waarbij bepaalde mantra’s bezongen worden. Verder zijn er ook meditaties waarbij je teruggaat naar je jeugd of meditaties waarbij je erg gericht bent op je gevoel in je lichaam. lees meer over de soorten meditaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *