Mindfulmeditatie.nl

Transcendente meditatie is een meditatievorm die eind 20e eeuw zijn bekendheid heeft gekregen. Het is geïntroduceerd door Maharishi Mahesh Yogi in de jaren 50 in India. Het is een vorm van meditatie die meestal twee keer zo’n 15-20 minuten beoefend wordt per dag in een normale zithouding.

Wat is transcendente meditatie

Het mediteren bestaat vooral uit het (in gedachten) herhalen van een woordklank (mantra), en het toelaten dat de mantra steeds stiller wordt. Dit doe je totdat het uiteindelijk verdwijnt en je er alleen nog bewust van bent, maar dan zonder je gedachten. Het doel ervan is om in een transcendente staat te komen, wat ook wel zuiver bewustzijn genoemd wordt. Het gevolg hiervan is om de geest en het lichaam tot rust te laten komen, hierdoor zal stress verdwijnen. Als deze zuivering voltooid is begin je weer opnieuw met de inwaartse gang. Na het voltooien van de meditatie wordt er vaak een gewone activiteit gedaan, dit is om te stabiliseren en te voorkomen dat je opeens gedesoriënteerd raakt.

Wat is een mantra?

De mantra’s zijn klanken zonder enige betekenis, deze worden gebruikt vanwege hun positieve invloed op het zenuwstelsel van de mediterende persoon. Dit is het verschil met andere meditatie vormen, waarbij de mantra vaak wel een betekenis heeft en de betekenis van van belang is. De leerling krijgt de mantra van de TM-leraar. Deze wordt daarna vaak niet meer uitgesproken, maar voor je gehouden.

quote van maharishi over transcendente meditatie

TM en verschillende onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de voordelen en het effect van transcendente meditatie, hieronder worden een aantal conclusies van onderzoeken weergegeven.

Tegen stress

Een Canadees-Oostenrijkse endocrinoloog, die het concept van stress introduceerde genaamd Hans Hugo Bruno Selye heeft Maharishi leren kennen in de jaren 70. Volgens Selye zijn effecten op het lichaam tijdens TM het tegenovergestelde van stress. Hij zag de transcendente meditatie methode als een manier om het centrale zenuwstelsel te ontspannen en stress te verhelpen.

Hart- en vaatziekten

De NIH, het medische onderzoeksinstituut van de VS heeft de afgelopen twintig jaar zo’n twintig miljoen dollar besteed aan onderzoeken naar de techniek van de transcendente meditatie technieken. Hieruit kwam onder andere uit: vermindering van aderverkalking en insulineresistentie (diabetes type 2) en een daling in de bloeddruk. Andere studies kwamen tot een verlaging in cholesterol na een jaar mediteren op de transcendente methode. In 2013 werd er door de American Heart Association ook nog eens geconcludeerd dat transcendente meditatie de bloeddruk verlaagt. Deze manier mag gebruikt worden als klinische behandeling voor bloeddruk, in tegenstelling tot andere vormen van meditatie vanwege gebrek aan bewijs.

Tijdens het mediteren

Uit een recensie van 31 TM-onderzoeken is gebleken dat proefpersonen tijdens het mediteren een diepe toestand van rust ervaren, die dieper gaat dan normale rust. Ook waren ze buiten hun meditatie rustiger.

Uit meer 30 gepubliceerde onderzoeken is ook gebleken dat tijdens het mediteren de EEG-coherentie verhoogt. Dit is een indicatie van hoe de hersenen samen werken als geheel, en is verbonden aan meer creativiteit en een hoger IQ.

Ontwikkeling hersenen

Drie onafhankelijke studies met totaal meer dan 300 scholieren hadden na een half jaar tot één jaar transcendente meditatie een stijging bij de veldonafhankelijkheid, praktische en vloeibare intelligentie, mentale efficiëntie en creativiteit (wat allemaal gerelateerd is aan hersenefficiëntie).

Andere studies kwamen tot vermindering van ADHD symptomen, efficiënter leren en een verbeterd geheugen.

Vermindering angst

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van verschillende meditatie technieken. Uit onderzoeken is gebleken dan transcendente meditatie effectiever was dan andere meditatie- en relaxatie technieken.

Hoe leer ik transcendente meditatie?

Transcendente meditatie is te leren van gecertificeerde docenten, je kunt informatieavonden volgen om een indruk van deze vorm van meditatie te krijgen. Als je je inschrijft voor een cursus krijg je persoonlijke instructie van je TM-leraar en dus les in het mediteren. Hierna volgen er nog drie avonden waarbij de leraren gaan kijken of je op de juiste manier mediteert. De stappen gaan als volgt:

 1. Een vrijblijvende introductie van ongeveer een uur lang. Hier krijg je te horen wat het precies is, je er van kan verwachten en er wordt gepraat over de effecten op je gedrag, geest en lichaam. In Nederland zijn er vele TM centra waar je deze introductie kunt volgen.
 2. Een vervolglezing van ongeveer drie kwartier. Hier krijg je precies uitgelegd hoe de techniek werkt, waar deze manier van mediteren vandaan komt en waarom het anders is dan andere vormen van meditatie.
 3. Persoonlijk onderhoud, je leert je TM-leraar kennen en schrijft je in voor de cursus waarna je een afspraak maakt voor de eerste persoonlijke instructies.
 4. Persoonlijke instructie van 1-2 uur. U krijgt instructies in de TM-techniek door een TM-leraar.
 5. De eerste checkingsdag van 1-2 uur. Er wordt gekeken naar jouw beoefening van de TM-techniek en instructies worden gegeven.
 6. De tweede checkingsdag van 1-2uur. Het begrijpen en bespreken van de TM-techniek op basis van je eigen ervaringen.
 7. De derde checkingsdag van 1-2uur. Het begrijpen en bespreken van de ontwikkeling van hogere bewustszijntoestanden door het oefenen van transcendente meditatie.

Als je het mediteren eenmaal geleerd hebt kan je daarna bij elke TM-leraar van de organisatie terecht voor extra begeleiding of het bevestigen van de juiste manier van meditatie.

Maharishi en de oorsprong van transcendente meditatiemaharishi, oprichter van transcendente meditatie

De oorsprong van TM ligt in de Vedische beschaving, dat uit het oude India stamt. Deze manier van mediteren is voortgezet in de Shankara traditie.

Maharishi Mahesh Yogi, of gewoon Maharishi heeft het TM bekend gemaakt.. Aan het eind van de jaren 70 (20e eeuw) startte hij het plan voor de vestiging van één transcendente mediatie onderwijscentrum per miljoen mensen van de bevolking, dit kwam neer 3600 centra. Deze zijn inmiddels opgericht alleen zijn ze zeker niet allemaal nog in gebruik. Er zijn momenteel zo’n zes miljoen mensen die de techniek van transcendente meditatie beheersen.

Maharishi is vanaf 1990 gaan wonen in Nederland te gemeente Roerdalen, in Vlodrop. Vanuit daar regelde hij de activiteiten van zijn organisatie tot en met 2008, toen hij overleed. Sinds 1985 zit er in Lelystad een Sidhadorp, waar een aantal honderd transcendente meditatie beoefenaars zich gevestigd hebben. Er is daar ook een basisschool waar kinderen aan TM doen.

De voordelen van TM (transcendente meditatie) op een rijtje

Natuurlijk heeft iedereen andere ervaringen met transcendente meditaties, hieronder volgen een aantal algemene voordelen van deze manier van mediteren:

 • Lichaam en geest komen tot rust
 • Vermindering vermoeidheid
 • Vermindering stress
 • Vermindering depressie
 • Vermindering slapeloosheid
 • Toename van energie
 • Versterking van het immuunsysteem
 • Verbetering concentratie / focus
 • Verbetering sociale vaardigheden
 • Innerlijke rust
 • fysiologische

Wat is jouw ervaring met transcendente meditatie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *