Mindfulmeditatie.nl

Vaak denken we rationele keuzes te maken, terwijl we ons in werkelijkheid laten leiden door onze emoties. Als je keuzes wilt maken vanuit authenticiteit, zul je je bewust moeten worden van deze emoties en je er niet door laten beperken. Ontdek in dit artikel welke mechanismen jouw keuzeprocessen in de weg staan en hoe je weer grip kan krijgen op je eigen leven.

  1. ‘Status quo’

Van nature vinden we verandering spannend en ingewikkeld. We zijn daarom sterk geneigd om voorkeur te geven aan de ‘status quo’ en alles voornamelijk te laten zoals het is.

  1. Verliesontwijking

Doorgaans geldt dat we ons afkeren van alles wat ons mogelijk pijn zal kunnen doen. We hechten namelijk al dan niet onbewust meer waarde aan verlies dan aan winst. Oftewel: verlies doet ons meer pijn, dan winst ons plezier oplevert.

  1. Waarde vooroordeel

Daarnaast kennen we een persoon of situatie vaak bepaalde waarden toe die zijn gefundeerd op persoonlijke ervaringen en percepties. Het verzamelen van nieuwe informatie vraagt veel van onze hersenen. Daarom zoeken we doorgaans liever naar ‘shortcuts’ dan naar feiten.

  1. Diagnose vooroordeel

Vervolgens zijn we buitengewoon koppig in aan onszelf toegeven dat ons eerdere oordeel niet het juiste was. We zijn vaak behoorlijk blind voor contradicties in onze initiële diagnose van een persoon of situatie.

  1. Zelfvertrouwen vooroordeel

Bovendien negeren we veelvuldig feiten die ons niet goed uitkomen. Met name als het op onze eigen kwaliteiten aankomt reageren we (te) zelfverzekerd en slaat overmoedigheid toe.

We kiezen van nature dus graag voor de makkelijke weg, waardoor we neigen naar snelle, onbewuste en daardoor irrationele beslissingen. Deze niet-authentieke keuzes staan zowel onze professionele als persoonlijke ontwikkeling dikwijls in de weg. Door patronen te herkennen en te doorbreken, kun je leren bewustere en dus authentiekere beslissingen te nemen die je weer de leiding zullen geven over je eigen (levens)keuzes.

Vraag je je af in hoeverre deze mechanismen jouw keuzes beïnvloeden? Volg dan een van de essence trainingen van Humanication en ervaar hoe het is om in elke situatie weloverwogen keuzes te kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *