Mindfulmeditatie.nl

Als je een beginner bent en nog niet direct een training of cursus wilt volgen, als is dit wel aan te raden, is het handig om nog niet veel na te denken over welke manier van mediteren je gaat beoefenen. Probeer eerst eens wat uit!

Houdingmeditatie houding

Probeer eerst wat verschillende houdingen uit, je kunt zitten op een stoel, zitten in een lotushouding, zitten op een bankje, zitten op een meditatiekussen, op je knieën en ga zo maar door. Probeer verschillende houdingen uit en kies de manier waarop jij je comfortabel voelt. Probeer niet elke houding maar voor korte periode uit maar besteed er serieus even aandacht aan. Na een tijdje zul je merken wat jij het fijnst vindt en zul je hierbij blijven steken.

Object of ogen dichtkaars meditatie

Naast de houding kun je gaan kijken of je naar een object wil kijken of met je ogen dicht wil mediteren. Voor een object kun je bijvoorbeeld iets speciaals doen zoals een kaars met een vlam, ook kun je kiezen om willekeurig een object te gebruiken. Raak jij misschien snel afgeleid als je de ogen open hebt? Probeer dan eens te mediteren met je ogen dicht. Je kunt ervoor kiezen om nergens aan te denken met je ogen dicht maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld iets te visualiseren zoals een mooi landschap.

Gedachtengedachten hoofd

Gedachten komen en gedachten gaan. Het doel van mediteren is om gedachten wel langs te zien komen, maar er geen aandacht aan te besteden. Het is logisch dat je hoofd vol met gedachten zit, laat je alleen hier niet door beïnvloeden. Probeer niet te veel aandacht aan je gedachten te besteden maar laat het rustig wegvagen als een wolk die je voorbij ziet komen.

Geluidmediteren op muziek

Sommige mensen vinden het fijn om op geluid te mediteren. Denk maar eens aan Aziatische geluiden, dit kan een ontspannend gevoel geven. Zoek eens wat meditatie/relaxation muziek op Youtube op en probeer verschillende uit. Denk aan Chinese, Japanse of Tibetaanse.

Geur

Ook wordt er bij mediteren wel is van geuren gebruikt gemaakt. Steek eens een kaars aan die een bepaalde geur achterlaat en kijk of dit effect heeft op jouw manier van mediteren

Plek

De plek waar je mediteert kan ook een invloed hebben. Probeer dus eens wat verschillende plekken uit zoals binnen, buiten, in de hoek, in een speciaal ingerichte ruimte, in een meditatie piramide en ga zo maar door.

Hieronder worden dus een aantal manieren van hoe je kan mediteren uitgelegd.

Als beginner wil je niet teveel nadenken tijdens het mediteren, daarom is het handig om ook eens een geleide meditatie uit te proberen. Een meditatie waarbij je iemand anders woorden volgt en daarop je meditatie baseert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *