Mindfulmeditatie.nl

Het woord mediteren kom je bijna overal tegen. Op de televisie, in de krant en misschien praten zelfs je vrienden erover. Maar wat is meditatie nu eigenlijk? Meditatie is een sterke manier om tot rust te komen. Het leert je omgaan met spanning en stress en vooral om contact met jezelf te maken. Het voornaamste is dat je de aard van het denken begrijpt. Velen van ons hebben met dagelijkse spanning en stress te maken. Meditatie komt er in verschillende vormen en je hebt ook verschillende hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Op die manier wordt het makkelijker op tot innerlijke rust te komen.

Vormen van meditatie

Er zijn verschillende vormen van meditatie en het hangt ook af per persoon. We zijn verschillende mensen en wat voor  de een wel werkt hoeft niet voor een ander te werken. Door de verschillende vormen van meditatie is er wel een vorm die bij een ieder past. Zo zal een persoon opzoek zijn naar rust en stilte en een ander juist naar structuur. Je hoeft je niet te houden aan een vaste vorm, maar kunt kiezen wat bij jou past en wat werkt bij jou. Je hebt de volledige vrijheid om een bepaalde methode te oefenen. Soms kan het gebeuren dat je een meditatie nodig hebt om tot rust te komen en de ander keer ook weer niet. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar de juiste meditatie is de meditatie waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Wat is zen meditatie?

De zen meditatie kun je herkennen aan de strikte houding, het ontwikkelen van discipline en het kijken naar een witte muur. Ook zijn er twee verschillende scholen in de zen-traditie. De eerste is de Sotoschool. Het uitgangspunt van deze school is ontwikkeling van inzicht. De methode die hier wordt toegepast is het gebruiken van innerlijke stilte of meditatie. De beoefenaars van deze school zitten veelal met hun gezicht naar  de muur. Hiermee wordt het pad naar verlichting gesymboliseerd. Het kijken naar een witte of egale muur heeft als voordeel dat je gedachten niet zo snel zullen afdwalen. De techniek die hier gebruik wordt is het volgen en tellen van je ademhaling.

De andere school is de Rinzaischool. Deze benadert het pad van verlichting op een andere manier. Zij leggen de nadruk op de bestudering van vragen waarop geen antwoord mogelijk is. Deze methode is gericht op het falen van het denken. In deze vorm zitten beoefenaars met hun gezicht naar elkaar. Daarmee wordt het gezamenlijk lopen benadrukt. 

Meditatie kan dus een ieder leren. Je kunt boeken kopen of online kijken naar verschillende video’s en tips. Het belangrijke van meditatie is dat je het mot blijven oefenen. In het begin kan dat misschien moeilijk gaan, vooral als je het niet gewend bent. Je kunt dan een workshop volgen of samen met iemand oefenen. Op die manier wordt je wat zekerder in je beoefeningen en merk je dat het wel leuk is om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *